Osnovana daleke 1911.

U okruženju vinograda, u srcu poluotoka na cesti od Stona prema Orebiću, smještena je Poljoprivredna zadruga Putniković. Osnovana je daleke 1911., a u nju su danas uključena 144 zadrugara iz Putnikovića, Žuljane i Ponikava. U prosjeku se u zadruzi, koja slovi za jednu od najvećih i najuspješnijih na Pelješcu, godišnje napuni od 800 tisuća do milijun boca i to oko 80 posto crnih hvaljenih vina od plavca malog.

Moćni plavci, cijenjene maraštine i voćni rose

„Od sorte plavac mali dobivena su nadaleko poznata i prepoznatljiva imena: Pelješac, Plavac i Lirica te prkosni i ponosni pelješki plavac koji je svih ovih godina zadržao prepoznatljivu crvenu rubin boju i poznatu polifenolnu zrelost. Kvalitetom se izdvaja od većine plavaca. Vrhunsko je to vino pod imenom Libertas, moćno, elegantno, puna tijela, zavodljivih aroma prezrelog tamnog voća”, istaknuo je enolog Miro Bezek, najzaslužniji čovjek za kvalitetu vina u PZ Putniković.

Craftmanship

U atraktivnom kamenom zdanju vinarije uz čašu vrhunskog plavca, maraštine ili rosea spoznat ćete svu ljepotu dalmatinskog juga i mediteranskog načina života. Tu će vam reći kako je proizvodnja vina duboko ukorijenjena u tradiciju Pelješca. Iskustvo i znanje prenosilo se naraštajima, a danas je stasala nova generacija vinara koja je – uz duboko poštivanje tradicije, uvela suvremene tehnologije.

PZ Putniković

Čašu odličnog plavca, cijenjene maraštine ili laganog i voćnog rosea

Baš kako je bilo nekada…

„Zadruga s malom pauzom za vrijeme Drugog svjetskog rata traje gotovo stotinu godina, iako je naša povijest puno dulja i seže još u vrijeme Dubrovačke Republike“, kaže Rabušić.

A da se tradicija ne bi zaboravila prošle je godine otvoren Dom vinarske tradicije, nova vinska priča koja oživljava običaje Pelješca. Stari alati, način obrađivanja zemlje, replike vinograda, suhozida…, baš onako kako je nekad bilo i svakako vrijedno posjeta. Osim bogate arhive u sklopu Doma je kušaonica s dvoranom za predavanja i prezentacije. U ovom atraktivnom turističkom objektu otkrit ćete tajnu ljepote peljeških vina i otkriti zbog čega je vino u Putnikovićima postalo stil života.

Putnikovići – mjesto gdje je vino stil života