Zadružni Savez Dalmacije

Search
Close this search box.
Arhiva

Konferencija "Razvitak života ruralne Hrvatske" - Izvješće o provedenim aktivnostima

IZVJEŠĆE O PROVEDENOJ AKTIVNOSTI

 

Konferencija „Razvitak života ruralne Hrvatske“ je održana uz sufinanciranje sredstvima Mjere 20 “Tehnička pomoć” koja je dio Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.  

Sufinanciranje je bilo moguće jer je konferencija kao aktivnost prijavljena na Poziv za podnošenje prijedloga aktivnosti. Poziv je objavljen u sklopu provedbe akcijskog plana Mreže za ruralni razvoj za 2020. godinu. 

Konferencija “Razvitak života ruralne Hrvatske” održala se u sklopu međunarodnog susreta vinogradara i vinara Sabatina 2020. koji je uslijed ovogodišnjih okolnosti bio održan online. To je pogodovalo da njena popraćenost u javnosti i samim time učinak bude znatno veći nego da je bila samostalno održana.  

Snimanje jednog dijela konferencije održalo se 28.10.2020. u studiju Sabatine, a 4.11.2020. u 18:00 Mreža TV je emitirala emisiju, koja je trajno dostupna na našim stranicama i našem You Tube kanalu. Ujedno smo emisiju trajno objavili na našim društvenim mrežama i proslijedili našim medijskim partnerima. 

Isto tako su trajno dostupne i prezentacije izlagača u ISUU formatu za listanje na našim internet stranicama i društvenim mrežama. 

Konferencija je predstavljena kao integralni dio Sabatine, u višekratnom predstavljanju programa Sabatine. Na konferenciji za medije održanoj povodom otvaranja Sabatine na kojoj su bili nazočni novinari iz HRT, HRT – Radio Split, Mreže TV, Hanza media, Radio Dalmacije i  drugih naših medijskih partnera kojima su proslijeđeni materijali i koji su izvještavali o raznim segmentima programa pa tako i konferenciji.

Na konferenciji je u provedbi raznih dijelova sudjelovalo oko 30 osoba. Program je sadržavao otvorenje, informacije o tijeku programa, objavu prezentacija po temama i raspravu o njima, te emisiju sa moderatorima i izlagačima tema. Nakon snimanja službenog dijela konferencije upriličen je domjenak za sudionike.

Cijelo vrijeme je na bannerima i drugim materijalima bila vidljiva propisana oznaka vidljivosti.

Izlagači na Konferenciji dolaze iz Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, te Zadružnog saveza Dalmacije, a teme koje su obrađene bile su:

Razvoj ruralnih krajeva – Zajednička poljoprivredna politika i plan oporavka EU (Zdravko Tušek, dipl.ing.agr.) – Ministarstvo poljoprivrede

Kratki lanci opskrbe (doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić) – Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

Zadruge – rješenje za razvoj ruralnih krajeva (Lordan Ljubenkov, dipl. iur.). – Zadružni savez Dalmacije

Teme su bile aktualne i konkretne te približile javnosti mjere ruralnog razvoja i njihove ciljeve, probleme koji se trebaju riješiti te moguće načine kako to učiniti.  

Ovom aktivnošću se povećala uključenost dionika u provedbu Programa, radilo se i trajnim objavama nastavlja se raditi na poboljšanju kvalitete provedbe Programa i izravno se pridonosi ostvarivanju cilja – informiranje javnosti i potencijalnih korisnika o Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske time što su iznijeti prijedlozi za poboljšanje tekućih mjera te za razmatranje elemenata za ugradnju u buduće pravilnike, zakone i propise.

Krajnji korisnici su članovi Mreže, potencijalni budući članovi te potencijalni korisnici potpora i šira javnost.

Zatražena su i odobrena sredstva u iznosu od 14.549,50 HRK.