Zadružni Savez Dalmacije

Search
Close this search box.
Arhiva

U TIJEKU MANIFESTACIJA „DANI SVETE ANE“ NA PELJEŠCU

U razdoblju od 22.7.2024.-28.7.2024. godine, povodom blagdana Svete Ane, zaštitnice peljeških vinara, u Putnikoviću na Pelješcu održava se već tradicionalna, peta po redu manifestacija „Dani Svete Ane“ posvećena vinogradu, vinu i dalmatinskom težaku. Organizatori ove manifestacije Poljoprivredna zadruga Putniković, Zadružni savez Dalmacija, te Općina Ston zajedno sa partnerskim udrugama, osmislili su bogat i zanimljiv program u kojem će moći uživati svaki cjenitelj vinske kapljice.
Manifestacija je počela u ponedjeljak, 22.7., u Poljoprivrednoj zadruzi Putniković, radionicom Mala škola kušanja i ocjenjivanja vina, na kojoj su sudionici pod stručnim vodstvom zadružnog enologa Mira Bezeka mogli steći osnovna znanja o glavnim vinskim sortama vinove loze poluotoka Pelješca, okusima koje one stvaraju, utjecaju pojedinih elemenata na konačni okus vina, prepoznati glavne mane vina, te kako kušati vino.
U utorak, 23.7. upriličen je besplatni obilazak prvog hrvatskog Muzeja vinogradarstva i vinarstva koji također djeluje u okviru PZ Putniković. Ovaj muzej prostire se na više od 800 četvornih metara i sastoji se od tri zbirke – Doma vinarske tradicije, Povijesnog razvoja loze na ovim prostorima i Vina u tradiciji življenja. Između ostalog, posjetitelji uz stručno vodstvo, mogu otkriti kakvu je ulogu imalo vino u ruralnim, a kakvu u građanskim sredinama, kako su izgledale etikete, tko su slavni vinogradari i vinari, kako se nekada obrađivala zemlja, koji su se alati koristili, kakvi su običaji vezani uz vino.
U srijedu 27.7., također će se uz prethodnu prijavu održati kratki sommelierski tečaj o vinu. Na tečaju će se moći saznati kako ispravno poslužiti vino, kako ga opisati, koje su najvažnije vinske sorte hrvatske, a ujedno i osnovne principe sljubljivanja hrane i vina.

Središnji dio manifestacije održat će se u petak 26.7. U okviru Vinskog foruma u konferencijskoj dvorani PZ Putniković organizirat će se Panel o vinogradarstvu i vinarstvu, s početkom u 11,00 sati, a Obilježavanje vinske tradicije s početkom u 12,00 sati.

Na Panelu o vinogradarstvu i vinarstvu, među ostalim će se predstaviti mogućnosti i značaji eno-turizma, te značaj i potencijal oznake hrvatskog otočkog proizvoda. Također će se izložiti aktualne informacije o predstojećoj berbi, predstaviti inovacije na području inovativnih alata u višegodišnjim nasadima, te najaviti održavanje 34. međunarodne manifestacije vinogradara i vinara Sabatina 2024., koja će se ove godine održati u Malom Lošinju, u razdoblju od 14.-17. studenog.

Na Obilježavanju vinske tradicije, s početkom u 12,00 sati obilježit će se dvije važne obljetnice: 160 godina zadrugarstva u Dalmaciji, te 60 godina robne marke Dingač. Organizatori će također predstaviti Prvu povijesnu zadružnu zbirku, te objasniti koja je to „tajna veza“ Miljenka Smoje, peljeških vinograda i Muzeja vinogradarstva i vinarstva. Ovom prilikom ujedno će se zaslužnicima uručiti i povelje za unaprjeđenje pelješkog vinarstva i vinogradarstva. Ove godine nagrađeni su Vedran Antunica, načelnik Općine Ston, Joško Jelavić, umirovljeni urednik i novinar HRT-a, te vinogradar Mato Breanović.

Za vrijeme trajanja manifestacije, PZ Putniković kao suorganizator osigurao je prigodan popust na kupovinu vina i drugih delicija ove zadruge.

Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije

Jedan od vrlo uspješnih projekata u kojem sudjeluje Zadružni savez Dalmacije je svakako supokretanje i unaprijeđivanje djelovanja Doma vinarske tradicije u sklopu kojega djeluje Muzej vinogradarstva i vinarstva – Putniković. Iz povog projekta nastali su „Dani Svete Ane” kao vrijeme proslave zajedništva i tradicije mjesta Putnikovići.
Iz godine u godinu se ovim događanjem pokazuje da je zadrugarstvo izvrstan poslovni model očuvanja i unaprijeđenja vrijednosti koje imaju ruralna mjesta, osobito kada se radi o sprezi čovjeka i zemlje.
Ovdje svjedočimo da u malom ruralnom mjestu dobro vođena zadruga može značiti ostanak mladih i očuvanje života u njemu.
Isto bi se moglo ostvariti u mnogim drugim mjestima koja svako ima svoju bogatu zanimljivu povijest i jedinstvene proizvode.