Zadružni Savez Dalmacije

Search
Close this search box.
Arhiva

Zadrugarstvo Zadarske županije

Zadrugarstvo na području Zadarske županije ima dugu tradiciju. Tu su stanovnici vrlo rano prihvatili zadrugarstvo kao oblik udruživanja koji im može pomoći u njihovim gospodarskim aktivnostima. Tako je 1874. godine u Zadru, kao druga u Dalmaciji, osnovana zadruga pod nazivom Societa pella pesca da bagno e del corallo (Društvo za lov spužava za pranje i koralje). Na ovom području je 1907. godine bilo najviše zadruga u Dalmaciji, pa je na 3900 stanovnika otpadala jedna zadruga. U narednom razdoblju, njihov broj počinje znatno opadati. Nakon Drugog svjetskog rata, u duhu novih socijalističkih stremljenja, dolazi do preoblikovanja zadruga i na ovom području, a zbog lošeg poslovanja mnoge se potom i ukidaju. Uspostavom samostalne i neovisne Hrvatske, osnivaju se nove zadruge na čistim ekonomskim odnosima.

Danas na području Zadarske županije djeluje 85 zadruga u koje je učlanjeno 1600 zadrugara. Ove zadruge zapošljavaju 236 osoba, a u 2013. godini ostvarile su ukupan prihod u iznosu oko 135 mil. kuna. U Zadarskoj županiji zadruge se pretežito bave poljoprivrednom djelatnošću, a uz to su zastupljene i  prerađivačka industrija i trgovina.

Primjer dobre prakse

Ribarska zadruga OMEGA 3 iz mjesta Kali jedna je od najuspješnijih zadruga u Hrvatskoj, iako je relativno mlada, ima tek 7 godina. Zadruga je osnovana 2008. godine, a bavi se ulovom i prodajom sitne plave ribe. Danas Omega 3 okuplja 23 zadrugara i 31 brod.

U kolovozu 2012. godine Zadruga Omega 3 je u poslovno industrijskoj zoni Šopot (Benkovac) otvorila novi pogon za skladištenje i preradu sitne plave ribe. Projekt je vrijedan 40 mil. kuna, a za isti su povučena sredstva iz IPARD programa u iznosu od 10,7 mil. kuna.

 

Ribarska zadruga OMEGA 3 iz Kali na otoku Ugljanu, jedna je od najuspješnijih zadruga u Hrvatskoj.

Zadrugarstvo Dalmacije

Previous slide
Next slide