Zadružni Savez Dalmacije

Search
Close this search box.
Arhiva

Zadrugarstvo Šibensko-kninske županije

Prva zadruga na području Šibensko-kninske županije osnovana je u Šibeniku 1898. godine kao Poljoprivredna zajmovna blagajna. I ostale prve zadruge na ovom području osnivaju se kao zajmovne ili seoske blagajne, poput one u Murteru osnovane također 1898. godine, te Primoštenu i Prvić Šepurinama osnovanih 1899. godine. Njihovi članovi su pretežno bili vinogradari, jer se tada najviše stanovništva bavilo vinogradrstvom i vinarstvom. Pod vinovom lozom bilo je 11.218 ha, a proizvodilo se ukupno 212.020 hl vina, što je bilo najviše u Dalmaciji. Kasnije su, sve do Drugog svjetskog rata dominirale zadruge koje su se bavile vinarstvom. Nakon Drugog svjetskog rata sve su se vinarske zadruge preoblikovale i integrirale u jedinstvenu tvrtku Vinalko, a zadruge se osnivaju u drugim djelatnostima posebno u maslinarstvu i ribarstvu. Vinarstvom se bavila još jedino zadruga Primošten Južni.

Danas na području Šibensko-kninske županije djeluje 69 zadruga koje okupljaju 769 zadrugara i zapošljavaju 129 osoba. Pretežita djelatnost ovih zadruga je poljoprivreda i to uglavnom maslinarstvo (npr. PZ Primošten Burni, PZ Pirovac itd.).

Primjer dobre prakse

PZ PIROVČANKA iz Pirovca osnovana je 1945. godine, a prve djelatnosti bile su vezane uz poljoprivredu: proizvodnja, otkupi, prodaja. Iz tih djelatnosti pojavila se potreba za otvaranjem prve poljo-apoteke. Nakon toga otvaraju se prodavaonice industrijskom robom, građevinskim materijalom, prehrambenih proizvoda. 60-ih godina “Pirovčanka” širi svoju djelatnost na turizam. 1969. godine razvija svoju proizvodnju maslinovog ulja u vlastitom pogonu. 70-ih osigurava tehničke preduvjete te se uključuje u pružanje komunalnih usluga. 90-ih proširuje svoje maloprodajne kapacitete. Pod svojom etiketom puni “pirovačko maslinovo ulje” iz čega se razvija veleprodaja. Uz to postaje regionalni distributer nekoliko eminentnih hrvatskih tvrtki. Godine 2004. otvara u vlastitoj režiji benzinsku postaju “PINA”. Kroz cijelu svoju povijest, “Pirovčanka” kontinuirano bilježi rast, što je rezultiralo višestrukim povećanjem imovine.

Od samog osnutka “Pirovčanka” sudjeluje u akcijama izgradnje kompletne infrastrukture u Pirovcu (voda, struja, asfaltiranje ulica), u izgradnji društvenih prostorija (pošte, ambulante, kino dvorane, ljekarne), u izgradnji plaža i uređenju mjesta..Zbog svega navedenog “Pirovčanka” je nositelj gospodarstva u Općini Pirovac, a zahvaljujući svom rastu i stabilnosti, prihvaćena je kao ozbiljan poslovni partner.

 

Danas ova zadruga broji 33 zadrugara, 23 zaposlenih, više od 500 kooperanata, te je glavni gospodarski subjekt u općini Pirovac. Osim trgovine, maloprodaje i veleprodaje, Zadruga se bavi i proizvodnjom maslinovog ulja, maloprodajom nafte i naftnih derivata, djelatnostima iz područja turizma i ugostiteljstva.

Zadrugarstvo Dalmacije

Previous slide
Next slide