Zadružni Savez Dalmacije

Search
Close this search box.
Arhiva

Zadrugarstvo Splitsko-dalmatinske županije

Splitsko-dalmatinska županija prostorno je najveća županija Dalmacije, a ujedno i županija s najvećim brojem zadruga, ne samo u Dalmaciji, već i na razini Hrvatske. Prva zadruga na ovom području osnovana je 1875. godine u Grohotama na Šolti i to kao Pčelarska zadruga. 1892. godine u Velom Grablju osnovana je Ružmarinska zadruga, a godinu dana kasnije u istom mjestu osnovana je Seoska blagajna.  U Splitu je 1896. godine osnovana Splitsko težačka blagajna, međutim, bila je kratkog vijeka i već 1910. prestala s radom. Potom se osnivaju zadruge u svim manjim mjestima posebno po otocima (Jesenice, Starigrad, Pučišće, Grablje itd.) i to uglavnom kao Seoske zajmovne blagajne (u Visu 1902. Hrvatska blagajna).  Kasnije se, posebno u razdoblju između dva rata osnivaju nove zadruge i to za razne djelatnosti. Međutim, najviše je bilo onih čiji su se zadrugari bavili vinarstvom, jer je tada samo na području Splita bilo zasađeno 6.532 ha vinograda i proizvodilo se 116.440 hl vina.

Danas su se zadruge zadržale uglavnom u manjim mjestima, pa tako u Splitsko-dalmatinskoj županiji djeluje 189 pravno priznatih zadruga, koje okupljaju 3035 zadrugara i osiguravaju 85 radnih mjesta.

Zadruge ove županije uglavnom se bave poljoprivrednom djelatnošću (30%), prvenstveno vinarstvom i uljarstvom, a zastupljena je i prerađivačka industrija (25%).

Primjer dobre prakse

Poljoprivredna zadruga MARINA svoje korijene vuče još iz 1908. godine kada je osnovana njezina prednica Uzajamna seljačka blagajna, zadruga štednokreditnog tipa. Danas je PZ Marina respektabilan gospodarski subjekt, koji ostvaruje promet od 40 mil. kuna, te ima 270 zadrugara i više od 1000 kooperanata. Zadruga je prepoznatljiva po proizvodnji domaćeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja, te djevičanskog maslinovog ulja, te se bavi otkupom i plasmanom suhih smokava, badema i rogača. Ujedno je i vlasnik povijesnog butik hotela „Marinska kula“.

Uskoro se očekuje otvaranje novog poslovno-proizvodnog središta za otkup i preradu domaćih maslina Poljoprivredne zadruge Marina, investicije vrijedne 30 mil. kuna

Novosagrađeni objekt ima površinu veću od 4000 m² u tri etaže, a većina tog prostora namijenjena je za otkup i preradu domaćih maslina, proizvodnju, pakiranje i skladištenje domaćeg maslinovog ulja, te preradu smokava i rogača.  Objekt će raspolagati i uljarom koja će pratiti najsuvremenije tehničke standarde, skladištem domaćeg maslinovog ulja kapaciteta 300.000 litara, reprezentativnom kušaonicom i kongresnom salom.

Zadrugarstvo Dalmacije

Previous slide
Next slide