Zadružni Savez Dalmacije

Search
Close this search box.
Arhiva

Sabatina 2019.

Termin održavanja: 7.-10.11.2019.

Država održavanja: Hrvatska

Županija održavanja: Splitsko-dalmatinska

Grad/mjesto održavanja: Kaštela, Klis

Hotel domaćin: Hotel Medena

 

Uoči održavanja Sabatine 2019. organizator je održao dvije medijske konferencije – u Zadru 25. rujna 2019. i u Splitu 29. listopada 2019., na koje su se odazvali mediji s područja cijele Dalmacije i šire. Na obje konferencije mediji su informirani o ovogodišnjoj berbi grožđa u RH i Dalmaciji, te aktualnostima u prometu vina. Najavljena je Sabatina 2019. s programom i događanjima, te dvije posebne radionice u okviru programa: „Zaštićena oznaka izvornosti“ i „Kultura pijenja vina“. Također je upriličena degustacija, prezentacija i promocija vina i jakih alkoholnih pića sa zaštićenom oznakom izvornosti i oznakom Hrvatski otočni proizvod. Na medijskoj konferenciji u Splitu predstavljena je i nova monografija autora Želimira Bašića pod nazivom „Sjaj zadrugarstva u vinogradarskoj Kuni“.

Na radionici „Zaštićena oznaka izvornosti“, kojom je moderirala dr. sc. Sandra Petričević, sudionicima su prezentirane zaštićene oznake općenito i u sustavu vinarstva, te novi zakon o vinu. Na radionici pod nazivom „Kultura pijenja vina“ govorilo se o zdravstvenim učincima i pozitivnim efektima umjerenog konzumiranja vina, kulturi pijenja vina kroz stoljeća, te o vinu kao važnom sastojku mediteranske prehrane. Sudionici su mogli kušati kako se sirevi sljubljuju s vinima, a također je provedeno i mjerenje alkohola u dahu kod pojedinih sudionika radionice prije i nakon konzumiranja vina.

Na ocjenjivanje je pristiglo ukupno 369 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića, od čega njih 346 ih je iz Hrvatske, a 23 iz inozemstva. Od toga je 133 uzorka buteljiranih vina, 70 uzoraka jakih alkoholnih pića, 92 uzorka otvorenih i 74 uzorka mladih vina.

Sabatina

od početka do danas…

izaberi godinu