Zadružni Savez Dalmacije

Search
Close this search box.
Arhiva

Noćnjak 2018.

Termin održavanja: 15.-18.3.2018.

Država održavanja: Hrvatska

Županija održavanja: Šibensko-kninska

Grad/mjesto održavanja: Vodice, Stankovci

Hotel domaćin: Hotel Olympia Vodice

 

Jubilarna 20. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2018. održana je od 15. do 18. ožujka 2018. godine u Hotelu Olympia u Vodicama, uz organizirani studijski obilazak Vodica, Dubrave kod Tisnog i Stankovaca. Trodnevni program manifestacije okupio je maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija te jedinica županijske i lokalne uprave, medije i druge sudionike vezane uz maslinarstvo i uljarstvo.

 

Posebno je bila interesantna edukativna radionica „Mala škola kušanja maslinovih ulja“, kojoj je cilj ove godine bio osvijestiti sudionike o nemogućnosti prepoznavanja mješavina maslinovih ulja s drugim biljnim uljima samo senzorskim svojstvima te ih upoznati s okusno mirisnim karakteristikama vrhunskih maslinovih ulja finalista Noćnjka 2018. Najvažniji dio je upoznavanje sudionika s prenošenjem intenziteta okusno mirisnih karakteristika u signal na nestrukturiranoj liniji i bodovnoj skali koja se primjenjuje na panelu pri ocjenjivanju maslinovih ulja na manifestaciji Noćnjak. Voditeljica je priredila set uzoraka za test u paru, deskriptivni test i ocjenjivanje  s ciljem prikazivanja senzorskih metoda koje se primjenjuju pri educiranju, treniranju i ujednačavanju rada panela za ocjenjivanje maslinovih ulja kao i primjeni statističkih metoda u bodovanju. Sudionici su prepoznali zahtjevnost metodologije i rezultati ocjenjivanja panela sudionika pokazali su rezultate usporedive s panelom Zadružnog saveza Dalmacije.

 

Na Noćnjaku 2018. dostavljen je rekordan broj uzoraka proizvoda i to njih 485, od čega 123 pakovina maslinovog ulja, 317 otvorena malinova ulja i 45 proizvoda od masline.

Povodom jubilarnog Noćnjaka, posebnom plaketom nagrađeni su i maslinari koji su sa svojim maslinovim uljem sudjelovali u natjecanju petnaest i više godina.

Noćnjak

od početka do danas…

izaberi godinu