Zadružni Savez Dalmacije

Search
Close this search box.
Arhiva

Noćnjak 2015.

Termin održavanja: 5.-8.11.2015.

Država održavanja: Hrvatska

Županija održavanja: Splitsko-dalmatinska

Grad/mjesto održavanja: Tučepi

Hotel domaćin: Bluesun Hotel Alga

 

Ove iznimno teške godine kada su masline rodile 30 posto od onog što inače daju, pristigao je skroman broj uzoraka proizvoda na ocjenjivanje, njih 179, 43 pakovine maslinovog ulja, 80 otvorenih maslinovih ulja i 56 proizvoda od masline.

Na Noćnjaku je aktivno sudjelovao Jan Louis Barjol, izvršni direktor Međunarodnog vijeća za masline, organizacije koja je bez premca autoritet u maslinarstvu i uljarstvu planete Zemlje. Rekao je kako Hrvatska zaista ima prigodu biti jedna od značajnijih zemalja po kvaliteti i raznolikosti okusa ulja, a to što je udio Hrvatske u svjetskoj proizvodnji samo 0,2 posto nije nedostatak kada su u pitanju iznimna kvaliteta i više cijene za višu kvalitetu ulja. Zadružni savez Dalmacije je, svojim traženjem Međunarodnom vijeću za masline da se ispita mogućnost uspostave sustava za informiranje maslinara o kretanju bolesti i štetnika u svrhu prevencije štete, pokrenuo raspravu na svjetskoj razini. Postojala su tri pokušaja sveobuhvatne uspostave informiranja od kojih se nije ni jedan do kraja proveo. Ali upravo je upit ovog Saveza pokrenuo ponovno raspravu o tome na razini EU jer su lošu godinu imale sve mediteranske zemlje.

Ističući da je tu prije svega radi podrške maslinarima i uljarima u ovoj vrlo teškoj godini za maslinare, osvrnuo se na ovogodišnji Noćnjak i aktualnosti u poljoprivredi Dott. Giuseppe Piscopo, predsjednik prehrambenog sektora Legacoop Italija, te istaknuo da je udruživanje u proizvođačke organizacije, od kojih su najbolji oblik zadruge, svakako put kojim treba.

Na Okruglom stolu o zadrugarstvu o odličnom pravnom i poslovnom položaju zadruga u ime Legacopa je zanimljivo izlaganje imao direktor Legacoopa Alessio Di Dio direktor Legacoopa, a u sklopu okruglog stola o zadrugarstvu najavljen je i skori završetak Strategije razvoja zadrugarstva te najavljeno novo vrijeme znatno povoljnije za zadruge.

Noćnjak

od početka do danas…

izaberi godinu

Previous slide
Next slide