Zadružni Savez Dalmacije

Search
Close this search box.
Arhiva

Noćnjak 2014.

Termin održavanja: 13.-16.3.2014.

Država održavanja: Hrvatska

Županija održavanja: Zadarska

Grad/mjesto održavanja: Zadar, Benkovac

Hotel domaćin: Hotel Kolovare

 

Noćnjak 2014. svečano je otvorio predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović, dugogodišnji visoki pokrovitelj Noćnjaka, nakon čega je započeo bogati trodnevni program manifestacije. Noćnjak karakteriziraju susreti maslinara i uljara, stručnjaka i znanstvenika, državnih nakon čega je dužnosnika, medija i naravno, poduzetnika vezanih za poljoprivredu, posebno maslinarstvo i uljarstvo.

 

Predsjednik RH Ivo Josipović sa zadovoljstvom je obišao sve izlagače na sajmu, izložbi i burzi, te kušao maslinova ulja na Olio baru, a nakon toga upriličen je sastanak predstavnika uljarskih zadruga sa predsjednikom RH Ivom Josipovićem.

 

Jedna od interesantnih radionica na ovom Noćnjaku bila je radionica “Mala škola kušanja maslinovih ulja”, koju je vodila Sandra Petričević, voditeljica profesionalnog panela Zadružnog saveza Dalmacije. U Maloj školi sudionici su učili kako prepoznati ekstra djevičansko maslinovog ulje, kako detektirati pojedine vrline i nedostatke maslinovog ulja, odakle dolaze pojedini nedostaci ulja, kako izvesti usporedbe itd. Naime, postoje brojni uvjeti koji vode do kreiranja ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Isto tako, čitav je niz ugodnih varijacija okusa, zahvaljujući velikom broju raznovrsnih kultivara masline, načinu te vremenu berbe i prerade. Kao rezultat, uvjetovan posebnošću regija, kultivara masline i arome kultivara, svako ekstra djevičansko maslinovo ulje odražava pojedinačnu regiju i kulturu uzgoja.

 

Na ocjenjivanje i natjecanje pristiglo je 303 uzorka maslinovih ulja iz svih maslinarskih županija Hrvatske, te iz Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Albanije. Najviše uzoraka maslinovih ulja stiglo je na natjecanje iz Splitsko-dalmatinske županije i to 94 uzoraka, zatim iz Zadarske 66 uzoraka, iz Šibensko-kninske 40, Dubrovačko-neretvanske 36, Istarske 31, Primorsko-goranske 8, te Ličko-senjske županije 2 uzorka. Iz inozemstva je zaprimljeno 25 uzoraka i to iz Slovenije 17, Crne Gore 4, Bosne i Hercegovine 3 i iz Albanije 1 uzorak.

Među pristiglim uzorcima bilo je 78% ekstra djevičanskih maslinovih ulja, 18% djevičanskih, a 4% uzoraka maslinovih ulja nisu udovoljili granicama parametara fizikalno-kemijske i senzorske analize.

 

Noćnjak

od početka do danas…

izaberi godinu