Muzej Domovinskog rata u Splitu

/01

MUZEJ DOMOVINSKOG RATA

U SPLITU

varijanta 1
/02

Izložba

Strani dragovoljci u Domovinskom ratu

MUZEJ DOMOVINSKOG RATA U SPLITU
/03
Uskoro

Muzej Domovinskog rata u Splitu teži biti temeljno mjesto za proučavanje, očuvanje i promicanje istine o Domovinskom ratu. Kroz svoj rad želimo postati središnje mjesto za edukaciju i promicanje pozitivnih vrijednosti Domovinskog rata, usmjeravajući se ka budućnosti obilježenoj tolerancijom, uvažavanjem i ponosom na nasljeđe proisteklo iz Domovinskog rata.

O MUZEJU

Muzej Domovinskog rata u Splitu specijalizirani je povijesni muzej koji obrađuje Domovinski rat u razdoblju od 1990. do 1995. godine, događaj od povijesne važnosti za Republiku Hrvatsku. Svojom građom i muzeološkim konceptom želi prikazati Domovinski rat na prostoru od južnih padina Velebita do područja Južnog bojišta, a usporedno s tim prikazat će se ključni događaji i vojne operacije iz ostalih dijelova Hrvatske koje su bile zahvaćene ratom i ratnim stradanjima, a sve kako bi se dobila potpuna i zaokružena slika ratnih događaja iz Domovinskog rata.

Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvi sami želimo i nećemo nikome dopuštati sa strane da nam propisuje kakva ta Hrvatska treba da bude.

(Franjo Tuđman, Govor na trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu 1992. godine)

Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi.

(Siniša Glavašević, Priče iz Vukovara)

Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja

(Andrija Matijaš Pauk)

Obadva, obadva, oba su pala!

(Usklik Filipa Gaćine nakon što su Goran Pauk i Neven Livajić oborili dva zrakoplova neprijateljske JNA dana 21. 9. 1991. godine.)

Ako nemamo oružje, imamo snagu ovoga što je tu, snagu svoje ljubavi, snagu svog dostojanstva, snagu svoje spremnosti da umremo ako ne možemo kao ljudi živjeti. I to je ono što ne damo! Ja se zato ne bojim. Živa je, bila je živa i živjet će Hrvatska! Živjeli!

(Vlado Gotovac, Govor ispred komande 5. vojne oblasti, 30. 8. 1991. godine)

Muzej Domovinskog rata u Splitu

Naše izložbe

Domobranstvo u Domovinskom ratu

Izložbom naziva „Domobranstvo u Domovinskom ratu“ prisjećamo se početaka formiranja domobranskih postrojbi u Domovinskom ratu te njihovog razvoja i ratnih putova, s posebnim naglaskom na postrojbe Zbornog područja Split.

Večeri dokumentarnog filma 2022.

Muzej Domovinskog rata u Splitu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja organizirao je još jedne „Večeri dokumentarnog filma“ koje su se održale 1. i 2. kolovoza u Cineplexx-u City Center One.

Izložba operacija Miljevci

U zgradi Gradske uprave Grada Splita (Banovina) svečano je otvorena 05. srpnja 2022. godine multimedijska izložba pod nazivom „Operacija Miljevci – 30. obljetnica“.

Muzej Domovinskog rata u Splitu

Galerija