Muzej Domovinskog rata u Splitu

„Strani dragovoljci u Domovinskom ratu“ – izložba tematizira „izrezano sjećanje“ iz kolektivne memorije hrvatskog društva

U galeriji Muzeja Domovinskog rata u Splitu nedavno je otvorena izložba „Strani dragovoljci u Domovinskom ratu“. Autor izložbe je kustos i ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu Matej Gabrilo, a autor teksta izložbe i kataloga u najavi je povjesničar Tomislav Šulj iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Fenomen stranih dragovoljaca koji su se priključili borbi za hrvatsku neovisnost dulje je vrijeme bio „izrezano sjećanje“ iz kolektivne memorije hrvatskog društva, a njihov je doprinos tek kasnije institucionalno priznat, uveden u udžbenike povijesti i nastavne materijale te recentnu literaturu o razdoblju Domovinskog rata. Strani su dragovoljci u Hrvatsku počeli pristizati u ljeto 1991. godine te su se pridruživali redovima Zbora narodne garde (ZNG), Hrvatske vojske (HV), Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Strani borci su došli iz 44 različite zemlje – pouzdano je potvrđeno kako je došlo oko 790 ljudi, a postoje indikacije da bi se taj broj mogao povećati do 1000. Njih 85 je poginulo, a najmanje 130 ih je bilo ranjavano.

Izložba upoznaje javnost s fenomenom stranih dragovoljaca u Domovinskom ratu približavajući posjetiteljima motive za sudjelovanje u obrani Hrvatske, ratišta na kojima su se borili, njihov doprinos pobjedi kao i poslijeratne sudbine, a rezultat je dvogodišnjeg predanog historiografskog i muzeološkog rada te suradnje između Muzeja Domovinskog rata u Splitu i Hrvatskog memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Izložba je dvojezična, na hrvatskom i engleskom jeziku, te bogato opremljena izvornim fotografijama i snimkama s različitih bojišnica u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Obuhvaća preko 100 izvornih eksponata iz razdoblja Domovinskog rata, među kojima se mogu pronaći kompletirane vojne odore, različiti tipovi vatrenog i hladnog oružja, vojna oprema i dokumentacija, ali i ratni trofeji zarobljeni od Jugoslavenske narodne armije i Vojske Republike Srpske.

Svečano otvorenje izložbe održano je u novotvorenoj muzejskoj galeriji na adresi Mike Tripala 6 u Splitu, uz prisustvo brojnih stranih dragovoljaca i drugih uvaženig gostiju. Sve okupljene, kao i prostor nove muzejske galerije, blagoslovio je vojni kapelan don Branimir Projić. Ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu Matej Gabrilo istaknuo je važnost međuinstitucionalnih suradnji u istraživanju suvremene hrvatske povijesti te naglasio viziju Muzeja da postane referentno mjesto za izučavanje povijesti Domovinskog rata. Zahvalio je stranim dragovoljcima na podršci koju su kroz donacije i posudbe predmeta pružili ovom projektu te izrazio nadu u skore buduće suradnje. Tomislav Šulj je vodeći hrvatski povjesničar na temu fenomena stranih dragovoljaca u Domovinskom ratu koji se navedenom problematikom bavi već dugi niz godina. Istaknuo je važnost ovakvih suradnji jer su muzeološka obrada, interpretacija, prilagodba rezultata znanstvenih istraživanja i prezentacija, najbolji put do približavanja pojedinih tema i fenomena široj javnosti.

Izložba je otvorena za javnost do 1. listopada 2024. godine.

Iz: Vijesti iz svijeta muzeja – Newsletter, broj 220., 28. 5. 2024.

Pročitajte članak