Pelješac, mjesto Putniković

Carstvo vina

Putniković, malo mjesto u srcu kamenitog Pelješca, vjekovima je živjelo od loze i vina. Nakon Domovinskog rata postupno se razvija i turizam. Spoj izvornih (loza i vino) i novijih vrijednosti (turizam) idealna je  kombinacija koja se uklapa u projekt Ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Poljoprivredna zadruga Putniković, čiji su osnivači i vlasnici obitelji iz Putnikovića i okolnih mjesta, osnovana je davne 1911. godine i uspješno djeluje dosad u uvjerenju da joj se novim sadržajima, kao što su ulaganje u nove proizvodne pogone i otvaranje Prvoga hrvatskog muzeja vinogradarstva i vinarstva, daje dodatni poticaj koji omogućava život i rad brojnim mladim obiteljima koje su odlučile nastaviti živjeti na Pelješcu.

Proizvodni program

Vina

 • LIBERTAS – vrhunsko suho crveno vino
 • LIRICA – vrhunsko suho crveno vino
 • PELJEŠAC – kvalitetno suho crveno vino
 • PLAVAC BARRIQUE – kvalitetno suho crveno vino
 • PLAVAC – kvalitetno suho crveno vino
 • DUBROVNIK CUVEE POLUSLATKO – kvalitetno crno vino
 • DUBROVNIK CUVEE POLUSUHO – kvalitetno crno vino
 • DUBROVNIK CUVEE SUHO – kvalitetno crno vino
 • ROSE – kvalitetno ružičasto vino
 • SVETA ANA- kvalitetno suho bijelo vino
 • MARAŠTINA – kvalitetno suho bijelo vino

Jozo Rabušić

``Naša zadruga je društvo osoba, a ne kapitala. Kapital je u službi čovjeka, nikako ne obrnuto i to je tajna našeg uspjeha“

Zadruga Putniković

Pelješac

Poljoprivredna zadruga Putniković se nalazi u središtu poluotoka Pelješca u istoimenom mjestu okruženom vinogradima plavca malog. Osnovana je 1911. godine. Prekid rada je bio tijekom Drugog svjetskog rata, ali od 1946. godine neprekidno djeluje.

Sama vinarija je izgrađena 1965. godine. Jedna je od najstarijih zadruga na ovom području te svojom strukturom zasnovanom na zajedništvu i predanosti radu ima konstantan razvojni put. Vinogradarstvo i vinarstvo su djelatnosti koje već stoljećima predstavljaju stup opstanka naših obitelji. Danas PZ Putniković broji preko 140 zadrugara. Zadrugari, dakle vlasnici zadruge, su proizvođači grožđa na svojim poljoprivrednim površinama, a prerada, dorada, punjenje vina u boce i plasman na tržište se obavlja putem zadruge.

Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva

Muzej Putniković

Živeći istinske vrijednosti tradicije u proizvodnji grožđa i vina te tradicije zadrugarstva, uz želju da se povežu s novim vrijednostima koje donosi turizam, rodila se ideja  da se u zgradi Zadružnog Doma osnuje takav Muzej. Jedinstven je primjer u Hrvatskoj, a možda i u svijetu, da jedna zadruga otvara muzej.

Od ideje do realizacije prošlo je više od deset godina, no trud se isplatio.

Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva u sklopu PZ Putniković prostire se na više od 800 četvornih metara i sastoji se od tri zbirke – Doma vinarske tradicije, Povijesnog razvoja loze na ovim prostorima i Vina u tradiciji življenja. Između ostalog, posjetitelji će otkriti kakvu je ulogu imalo vino u ruralnim, a kakvu u građanskim sredinama, kako su izgledale etikete, tko su slavni vinogradari i vinari, kako se nekada obrađivala zemlja, koji su se alati koristili, kakvi su običaji vezani uz vino.